Liczba wyświetleń w zeszłym tygodniu

poniedziałek, 23 maja 2011

Knedle z truskawkami, czyli Bosch na obiad






Spożywanie truskawek to prawdziwa błogośc. Musiał o tym wiedziec Hieronim Bosch, niderlandzki malarz z przełomu XV i XVI wieku, bo na jego najsłynniejszym obrazie, namalowanym na desce "Ogrodzie rozkoszy ziemskich" postacie wgryzają się w nie i łapczywie jedzą. Należy dodac, ze mają one niespotykane w naturze rozmiary i, jak to u Boscha, niosą ze sobą metaforyczną wartośc. Stanowią symbol ulotności życia i ziemskich przyjemności. Jak się okazuje, przez żołądek można trafic nie tylko do serca. Bywa, że dzięki niemu bliższa staje nam się sztuka ...

Truskawki mogłabym jeśc codziennie, codziennie też mogłabym o nich pisac. Dzisiaj przepis na knedle:




KNEDLE Z TRUSKAWKAMI ( według Kwestii Smaku )

50 dag ugotowanych ziemniaków
30 dag mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
2 jajka

Nadzienie:
40 dag truskawek

Panierka:
ok. 4 łyżek masła
posiekane orzechy włoskie
brązowy cukier

Obrane ziemniaki przecisnąc przez praskę, dodac mąkę, sól, cukier, jajka. Składniki dokładnie wymieszac i połączyc ze sobą, formując wałek. Potem nożem dzielimy ciasto na kawałki, tworzymy z niego placuszki, do środka których wkładamy truskawki. Brzegi zlepiamy jak u pierogów, formujemy kulki i wkładamy je na 4 - 5 minut do wrzącej wody. Obtaczamy w orzechach włoskich i posypujemy cukrem trzcinowym. Można je także polac śmietaną.

1 komentarz:

  1. Mmmm pysznie wyglądają :) Ja na razie czekam na nasze krajowe truskaweczki :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń