Liczba wyświetleń w zeszłym tygodniu

sobota, 31 grudnia 2011

Pierniki od Jasia i (nie) Małgosi



Do najpiękniejszych prezentów należą te, które wykonywane są własnoręcznie. Zdarzało mi się
i zdarza takie upominki przygotowac
i dostawac. Na tegoroczną Gwiazdkę
i imieniny jednocześnie zostałam obdarowana piernikami. Są niezwykłe nie tylko ze względu na smak i wygląd, ale przede wszystkim jego wykonawcę - trzyletniego Jasia, synka mojej kuzynki Beaty. Mama oczywiście Jasiowi przy ich pieczeniu pomagała, ale jego udział w całym tym piernikowym przedsięwzięciu jest dla mnie nie do przecenienia. Dlatego też dzisiejszy post dedykuję małemu piernikarczykowi, pozdrawiając jednocześnie Beatę, jej męża Andrzeja i oczywiście dwumiesięczną Polę, która chrzczona była w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Do pierników dołączono wino (również własnej roboty) i książkę Tadeusza Gwiaździńskiego ( Gwiaździński na Gwiazdkę - ładnie brzmi :) pod tytułem " O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce". Dowiedziałam się z niej na przykład, że advokat, inaczej ajerkoniak wywodzi się z Holandii, gdzie przed wiekami na bazie maślanego miąższu z awokado produkowano ten słodki napój alkoholowy, a panierowanie mięsa sięga czasów bizantyjskich. Zachęcam do lektury tego niezwykle smakowitego wydawnictwa. Niżej przepis na pierniczki Jasiowe ( dziękuję Beacie za jego udostępnienie ). Pieczmy pierniczki, dzielmy się ich słodkością z innymi, obdarowujmy się w Nowym Roku - czasem, uwagą, dobrą książką, uśmiechem, miłym słowem! Do siego roku!


PIERNICZKI JASIOWE
50 dag mąki
25 dag cukru (może byc mniej)
25 dag miodu
10 dag mielonych migdałów
15 dag masła
1 jajko
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki rumu

Rozpuścic w garnku miód, cukier i masło w taki sposób, by nie dopuścic do ich zagotowania. Następnie zdjąc z ognia i ostudzic. Dodac mąkę, sodę, jajko, migdały, rum, kakao oraz przyprawę do pierników i wszystko zmiksowac. Ciasto rozwałkowac na grubośc 0, 5 cm. Za pomocą foremek wykroic pierniczki, ułożyc na wyłożonej pergaminem blasze i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polukrowac ( cukier puder + sok z cytryny ). Ozdobic roztopioną czekoladą, kolorową posypką, czekoladowymi pisakami i cukrowymi perełkami.

2 komentarze:

  1. Gwiaździński na Gwiazdkę - super prezent... a pierniczki spod łapek 3latka musiały chwycić za serce :) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń