Łączna liczba wyświetleń

środa, 14 września 2011

Miss Dior kontra szarlotka, czyli zapach kobiety







Jak pachniec najpowabniej pod słońcem? Można, jak bohaterka umieszczonej w dzisiejszym poście reklamy, skropic się perfumami Diora, a potem założyc na siebie piękną sukienkę ( najlepiej jednak zmieniac fatałaszki kilka razy w ciągu dnia ), przesiadac się z samochodu na rower, to znów wybrac się na przechadzkę po Paryżu ( najlepiej z pieskiem). Zaglądac do sklepów, przymierzac gustowne okulary, zajadac się słodkościami, flirtowac z przystojnym ( koniecznie! ) młodzieńcem, a na koniec dac się ponieśc kolorowym balonikom prosto do ... No właśnie, nie bardzo wiadomo gdzie. W każdym razie nie do kuchni. Skoro pachnie się Miss Diore Cherie, to po co?

Jak pachniec najpowabniej pod słońcem? Można w ciepłe wrześniowe popołudnie zrywac jabłka w sadzie, a potem, przepasawszy się fartuszkiem ( na przykład w zielone grochy), obrac je i usmażyc z cynamonem, miodem i migdałami. Do miski wsypac mąkę ( na pewno się nią przy tym oprószymy ), dodac do niej żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Nastawic piekarnik, przygotowac kruszonkę i czekac nieco ponad godzinę na efekt naszych kulinarnych zabiegów. W tym czasie można pogłaskac kota, przeczytac wiersz albo założyc okulary ( sprzed dwóch sezonów ) i uśmiechnąc się do słońca. Na koniec wyciągnąc ciasto z piecyka i najcudniej na świecie zapachniec SZARLOTKĄ.

A kolorowe baloniki? Wystarczy zachwyt w oczach bliskich i już czujemy się, jakby unosiły nas w górę ... :)

SZARLOTKA WRZEŚNIOWA ( według Pieczarki Mysiej, nazwana przez nią Miodową Rozpustą )

Ciasto

1, 5 szklanki mąki ( przesianej )
15 dag masła
2 łyżki zimnej wody
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka

ok. 1 , 5 kg kwaskowatych jabłek
4 łyżki miodu
cukier ( w zależności od kwaśności jabłek )
płaska łyżka cynamonu
kilka zmielonych migdałów ( niekoniecznie )

Kruszonka

8 dag masła
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
płaska łyżka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu


Jabłka podlac odrobiną wody i prażyc przez około 10 minut. Dodac miód, cukier, cynamon i wymieszac. Smażyc do rozpadnięcia, wystudzic.
Wszystkie składniki na ciasto umieścic w misie miksera i ucierac do połączenia składników. Wyłożyc nim dno brytfanny o wymiarach 30 na 20 ( dobrze jest rozprowadzac je za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie, aby się nie kleiło ). Podpiec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowac kruszonkę, wyrabiając palcami wszystkie przeznaczone na nią składniki do uzyskania grudek.
Na podpieczone ciasto wyłożyc jabłka, posypac je kruszonką i piec dalej około 40 minut. Kroic po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz